FAQ Wat?
1. Wat betekent Sartorialisme?
Sartorialisme is een levensvisie die getuigt van respect voor uw medemens. Die levenshouding kan je uiten via zowel nette en gepaste kleding als door vriendelijk en hoffelijk gedrag. Kleding en gedrag gaan samen.
2. Dus we moeten allemaal een kostuum en uniform aan?
Helemaal niet. Sartorialisme staat niet voor uniformiteit maar voor expressie van eigenheid. Maak geen karikatuur van jezelf. Je moet er zelf ook van genieten natuurlijk. Kleed je naar het moment en het gezelschap, maar wees vooral jezelf. Dan zal je ook zelfvertrouwen uitstralen en je kleding kan je daarbij helpen.
3. Het kostuum is dood.
Dat zou zonde zijn. Een minimale definitie van een kostuum is trouwens gewoon een onder- en bovenstuk uit hetzelfde materiaal en met hetzelfde design. Die verlengen het silhouet en velen van ons zijn gebaat bij dat optisch effect. Zie het 'kostuum' dus als een hulpmiddel. Laat je niet vangen aan groepsdruk maar claim het kostuum en maak het van jezelf. Je zal er vertrouwen uit putten.
4. Is sartorialisme enkel voor mannen?
In iedere mens schuilt een sartorialist. Empathie en respect hebben voor anderen en je eigenheid uiten, daar draait het om. Dit boek legt dan wel de focus op mannelijke kleding maar recent verschenen ook andere boeken die aanleunen bij de sartorialist. Neem bijvoorbeeld 'De Kunst van Etiquette' van Isabelle Coppens (Lannoo, 2023) en 'Satisfashion' van Marleen Beevers (Ertsberg, 2023).
5. Gaat u naar een trouwfeest?
Die vraag krijg je wel meer te horen als je netjes gekleed voor de dag komt. Maar net zoals je je woonst wat fatsoenlijker maakt als je mensen over de deur krijgt, wil een sartorialist aangenaam gezelschap zijn. Keurige kledij zet de deur open voor een aangename ontmoeting.
6. Kleding is oppervlakkig, het is de mens die telt.
Uiteraard, maar met kleding kan je meer dan je denkt. Het is een krachtige communicatievorm. Sartorialisten willen hun persoonlijkheid uiten met hun kledij. Er zit een mens van vlees en bloed onder het oppervlakkige, die willen we laten zien.
7. Is sartorialisme een dure hobby?
Sartorialisme is geen hobby maar een levensvisie. Sartorialisten houden van duurzame dingen. Je moet dus rekening houden met de levensduur maar ook met de totale kost. Neem een paar schoenen van €100 die je na minder dan een jaar weggooit en vervangt. Die komen je duurder uit dan een paar van €200 die je verzorgt en jarenlang draagt.
8. Moet alles op maat en nieuw gemaakt worden?
Dat sluit een beetje aan op de vorige vraag. Het antwoord is nee: sartorialisten kan je ook zien in vintage zaken, of ze zoeken op het web naar kwaliteitsvolle artikelen die ze een tweede leven kunnen schenken. Maar sartorialisten leggen de lat soms hoog en dat brengt hem soms naar gespecialiseerde vakmensen en ateliers.
9. Wat hebben sartorialisten met vakmanschap?
Verschillende technische revoluties hebben ambachtelijk vakmanschap wat verdrongen. Veel zaken kunnen we veel sneller produceren dan vijftig, honderd of nog meer jaren terug. Dat is zowel een zegen als een vloek. Mensen die een ambacht meester zijn leggen iets van hun persoonlijkheid in de producten die ze maken. Die knowhow en eigenheid wordt gewaardeerd door sartorialisten. (En vakmanschap staat uiteraard los van gender)
10. Is sartorialisme verslavend?
Eerlijk? Een beetje wel. Maar met in het boek 'de Sartorialist' vind je heel wat kennis die je in staat stellen 'foute' aankopen te voorkomen. Ga dus niet halsoverkop aan het shoppen. Wees selectief en kies voor dingen die je niet enkel op die heel bijzondere gelegenheid kan inzetten maar ook daarna.